DSC02893

    SASTOJCI ZA TESTO:

   1 kg.  do 1,200  prosejanog brasna
   3 jaja
   1 kocka (42gr.) svezeg kvasca
   2 kafene kasicice soli
   2 kasike secera + malo za dizanje kvasca
   1 dcl. ulja
   2 dcl. toplog mleka + malo za dizanje kvasca
   2 dcl. tople vode

   ZA PREMAZIVANJE:

   1 jaje
   malo zrna secera (sucre en grains)
   malo suzama ( ili po zelji)

   DIZANJE KVASCA:

   U manju ciniju izdrobiti kvasac.
   Dodati  kafenu soljicu toplog mleka,
   kasicicu secera i kasiku brasna. To dobro razmutiti
   i ostaviti na toplom da se dize.

    PRIPREMA TESTA:

   U posudu za mesenje testa staviti brasno, (ali ne celu kolicinu).
   Staviti sve sastojke (jaja treba viljuskom  umutiti) i nadosli kvasac.
   Umesiti  meko testo.Umeseno testo pokriti krpenom salvetom,
   i ostaviti da  se dize. Kada testo   udvostruci kolicinu,
   lagano ga razmesiti sa vrlo malo brasna. onda ga podeliti na pola,
   i svaku  polovinu podeliti na tri dela. Svaki deo rukom valjati da
   se napravi  kao kobasica duzine oko 70 cm.
   Krajeve tri rolnice spojiti pa pleti kao kiku.

DSC02887

   Staviti u tepsiju, pokriti salvetom i ostaviti da se dize oko 30-40min.
   Kada je  dovoljno naraslo, premazati umucenim jajetom i
   posutisecerom uzrnu, suzamom ili  cime zelite.
   Peci u rernu zagrejanu na 220° oko desetak min. pa smanjite na 180°
   Jos oko 20 - 25 min. zavisi kako vam rerna pece.
   Peceno  zaviti u salvetom dok se ne  prohladi i posluzite.

   Evo rezultata.

 

DSC02905