DSC02931


  Ovaj recept je iz kuvara  ,,MARABOUT CHEF   Spécial  légumes''
  Napravila sam ga i zaista je odlican.
  Moze  biti glavno jelo a takodje za gurmane i prilog uz snicle ili neko drugo meso po ukusu.

    POTREBNO ZA 4 OSOBE:

   50gr.    puter
   50gr.    badem na listici  ,,amandes  éffilées'
   1kg.      prokelja svezeg ili zamrznutog  ,,choux de Bruxelles'' 
   2          cena belog luka
   300ml.  kisele pavlake  ,,créme liquide''
               so
               sveze mleveni biber

   NACIN PRIPREME:

  Potrebna vam je sira posuda koja ne zagoreva
  Prokelj ocistiti i iseci na pola po duzini.
  U posudi otopiti 10gr. putera i isprziti badem dok ne dobije zlatnu boju.
  Paziti da ne izgori.
  Pokupiti badem, malo posoliti i pobiberiti.
  Ostaviti na stranu otkriveno.
  U istu posudu dodati preostali puter i otopiti ga.
  Dodati prokelj i beli luk sitno naseckan.
  Malo posoliti i pobiberiti.
  Uz stalno mesanje dinstati oko 5min.
  Treba da pocne malo da dobija zlatno zutu boju.
  Zatim dodati kiselu pavlaku i ostaviti da provri.
  Onda smanjiti temperaturu da samo lagano krcka.
  Posuda treba da bude polu poklopljena desetak min.
  Onda otklopiti i nastaviti kuvanje jos oko desetak min.
  U toku kuvanj povremeno pzljivo promesati.
  Prokelj treba da se odmekne ali ne i da se prekuva.
  Sos treba da bude kremast.
  Po ukusu dodati jos so ibiber.
  Gotovo jelo servirati a odozgo posuti przen badem.
Prijatno.