DSC03617

  Veoma ukusna i zdrava  salata.

     SASTOJCI  ZA  4  OSOBE:

   1    (oko  500gr)   veca  glavica  brokolija
   2    (oko  500gr)   vecih  batata, (slatki  krompir,  Patate douce)
   250  gr        kvinoje
   150  gr       integralnog  Kus-kusa  (brasno u granulama)
   Malo  maslinovog  ulja
   2   supene kas.   semenke od duleka
   2   supene kas.   semenke  od suncokreta
   Po zelji se mogu  staviti  pinjoni  ili  bademi  seckani na listice
   Morska  so

     ZA  PRELIV:

   2   limuna
   Morska  so
   Sveze  mleveni  biber
   3   supene kas.  maslinovo  ulje

    NACIN  PRIPREME
Zagrejte rernu  na  200°.Batat oljustite i iseci na kocke (kao vece kocke  secer).
Staviti u ciniju pa preliti sa 2 kas. maslinovog  ulja (ne soliti) dobro izmesati pa sipati u pleh i staviti da se pece.
Povremeno ga promesati, da svuda dobije lepu zlatnu boju.Pecen je kad malo pocne da omeksaje.
Gotov batat izruciti na tanjir malo posoliti i pobiberiti.

Dok je topla rerna iskoristite da ispecete semenke.
Treba samo da malo dobiju zlatnu boju. Jos,vruce malo posoliti i pobiberiti.

U vrelu vodu  malo posoljenu staviti cvetice brokolija.Kuvati 5 min. izvaditi ga u hladnu vodu sa ledom.
Kada se ohladi izruciti u cednjak pa na kuhinjski papir da se dobro otcedi.

Kvinoju oprati staviti u  8 dl  malo posoljene vode pa staviti da se kuva.Od kada provri kuvati 8 min.
Kuvanu isprati  hladnom vodom, pa ostaviti da se dobro otcedi  (prvo u cednjak pa na papir).

Provreti 1,5dl vode sa jednom kasikom maslinovog ulja, pa preliti preko kus-kusa
Promesati pa poklopljeno ostaviti 5min. uz povremeno mmesanje da se nebi napravile grudvice.
Kada je upilo tecnost dodajte jos malo ulja pa ga dobro rukama istrositi da bude u granulama.

    PRELIV
Ocediti sok od limuna, dodati malo soli, bibera i 3kas. maslinovog ulja.Dobro izmesati.
U siroj ciniji staviti brokoli, batat, kvinoju i kus-kus  pa preliti pripremljenim prelivom.
Lagano izmesati .Po ukusu dodati jos soli ili bibera .
Salatu servirati pa odozgo posuti semenke.
Prijatno