SALATA OD KVINOJE SA BROKOLIJEM
Veoma ukusna i zdrava salata.
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
1 (oko 500gr) veca glavica brokolija
2 (oko 500gr) vecih batata, (slatki krompir, Patate douce)
250 gr kvinoje
150 gr integralnog Kus-kusa (brasno u granulama)
Malo maslinovog ulja
2 supene kas. semenke od duleka
2 supene kas. semenke od suncokreta
Po zelji se mogu staviti pinjoni ili bademi seckani na listice
Morska so
ZA PRELIV:
2 limuna
Morska so
Sveze mleveni biber
3 supene kas. maslinovo ulje
NACIN PRIPREME
Zagrejte rernu na 200°.Batat oljustite i iseci na kocke (kao vece kocke secer).
Staviti u ciniju pa preliti sa 2 kas. maslinovog ulja (ne soliti) dobro izmesati pa sipati u pleh i staviti da se pece.
Povremeno ga promesati, da svuda dobije lepu zlatnu boju.Pecen je kad malo pocne da omeksaje.
Gotov batat izruciti na tanjir malo posoliti i pobiberiti.
Dok je topla rerna iskoristite da ispecete semenke.
Treba samo da malo dobiju zlatnu boju. Jos,vruce malo posoliti i pobiberiti.
U vrelu vodu malo posoljenu staviti cvetice brokolija.Kuvati 5 min. izvaditi ga u hladnu vodu sa ledom.
Kada se ohladi izruciti u cednjak pa na kuhinjski papir da se dobro otcedi.
Kvinoju oprati staviti u 8 dl malo posoljene vode pa staviti da se kuva.Od kada provri kuvati 8 min.
Kuvanu isprati hladnom vodom, pa ostaviti da se dobro otcedi (prvo u cednjak pa na papir).
Provreti 1,5dl vode sa jednom kasikom maslinovog ulja, pa preliti preko kus-kusa
Promesati pa poklopljeno ostaviti 5min. uz povremeno mmesanje da se nebi napravile grudvice.
Kada je upilo tecnost dodajte jos malo ulja pa ga dobro rukama istrositi da bude u granulama.
PRELIV
Ocediti sok od limuna, dodati malo soli, bibera i 3kas. maslinovog ulja.Dobro izmesati.
U siroj ciniji staviti brokoli, batat, kvinoju i kus-kus pa preliti pripremljenim prelivom.
Lagano izmesati .Po ukusu dodati jos soli ili bibera .
Salatu servirati pa odozgo posuti semenke.
Prijatno