DAGNJE U SOSU (Moules à la crème)
Evo jednog mog recepta za pripremanje Dagnji (Moules)
http://hr.wikipedia.org/wiki/Dagnja
POTREBNO ZA (4 osoba) :
4 litra Dagnji (Moules)
3 supene kasike omeksalog puter
50 cl. kisele pavlake (crème fraîche )
1 manja glavica crnog luka
1 cen belog luka
4 glavice luka vlasca ( http://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89chalote )
1 veza persuna ( persil plat )
4 dl. suvo belo vino ( vin blanc sec )
So po potrebi
Sveze mleveni crni biber
PRIPREMA:
Dagnje dobro ostrugati i oprati.
Crni luk, beli luk i persun sitno naseckati. Sve to proprziti
sa puterom na tihoj vatri (nesme da pozuti, vec da luk omeksa).
U vecoj dubljoj serpi stavitin belo vino pa kad se zagreje
dodati Dagnje, poklopiti i kuvati 8 - 10 min. Dagnje treba da se otvore.
Zatim u ovo dodati predhodno prodinstan luk, beli luk i persun.
Ovo uz povremeno lagano mesanje dinstati jos 5 min.
Za to vreme rastopiti u veci tiganj kasiku putera pa dodati kiselu pavlaku
(crème fraîche). Dobro mesati pa kad sos pocne da se zgusnjava
sipati u serpu preko dagnji. Dobro izmesati dinstati jos minut-dva i toplo sluziti.
Dagnje se sluze sa Fritom (przeni krompirici).
Prijatno