DSC05836

   Evo jednog mog recepta  za pripremanje Dagnji (Moules)

   http://hr.wikipedia.org/wiki/Dagnja

   POTREBNO  ZA  (4 osoba) :

   4 litra Dagnji (Moules)
   3 supene kasike omeksalog puter
   50 cl. kisele pavlake  (crème fraîche )
   1 manja glavica crnog luka
   1 cen belog luka
   4 glavice luka vlasca ( http://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89chalote )
   1 veza persuna ( persil plat )
   4 dl. suvo belo vino  ( vin blanc sec )
   So po potrebi
   Sveze mleveni crni biber

   PRIPREMA:

   Dagnje dobro ostrugati i oprati.
   Crni  luk, beli luk i persun sitno naseckati. Sve to proprziti
   sa puterom na tihoj  vatri  (nesme da pozuti, vec da luk omeksa).
   U vecoj dubljoj serpi stavitin belo vino  pa kad se zagreje
   dodati  Dagnje, poklopiti i  kuvati 8 - 10 min. Dagnje treba da se otvore.
   Zatim u ovo dodati predhodno prodinstan luk, beli luk i persun.
   Ovo uz povremeno lagano mesanje dinstati jos 5 min.
   Za to vreme  rastopiti u veci tiganj  kasiku putera pa dodati kiselu pavlaku
   (crème fraîche). Dobro mesati pa kad sos pocne da se zgusnjava
   sipati u serpu preko dagnji. Dobro izmesati dinstati jos minut-dva i toplo sluziti.
   Dagnje se sluze sa Fritom (przeni krompirici). 
   Prijatno