DSC05955

  Dali ima neko ko ne voli tulumbice? A kod mene ih svi vole.

   POTREBNO JE ZA  TESTO (za oko 45 tulumbeta) :

   5  dl.  vode
   4  supene kasike suncokretovog ulja
   300  gr. prosejanog  mekog brasna
   1  kesica (11 gr.) praska za pecivo
   6  jaja (krupnija)

   ZA PRZENJE :

   1  litar  ulja od suncokreta
   Dublji tiganj  precnika 28cm.

  ZA SIRUP:

   1  kg secera
   5  ddl. vode
   1  limun  (ne prskan ili BIO)
   3  kesice vanilin secer

  PRIBOR:

   Mikser
   Spriz za tulumbice

DSC05943

    PRIPREMA TESTA:

   Brasno i prasak za pecivo zajedno prosejati i dobro izmesatii.
   U serpu staviti vodu i ulje da provri,kada provri skloniti sa ringle pa odjednom
   uliti pripremljeno brasno i mesati.Vratiti na ringlu i uz neprestano mesanje kuvati,
   testo dok ne pocne da se formira u loptu .
   Kada se svo testo skupi u loptu tada je gotovo. Testo preruciti  u ciniju pa ostaviti
   da se dobro ohladi uz povremeno mesanje. 
   Ciniju sa testom pokriti krpenom salvetom koju ste predhodno ukvasili hladnom vodom
   i dobro ocedili.   Kada je testo potpuno hladno preruciti u ciniju u kojoj cete testo
   mutiti mikserom ili robotom.  Pocinje mucenje, u testo dodati jeno jaje, pa mutiti dok
   se masa ne izjednaci, tada dodati drugo jaje pa i dalje mutiti dok se masa
   ne izjednaci i tako redom dok ne utrosite sva jaja.
   Testo za tulumbici ovako izgleda.

DSC05937

   PRZENJE:

   Tiganj sa uljem zagrejati. Spric napuniti testom. Kada je ulje vruce istiskivati tulumbice
   (voditi racuna da budu iste duzine) a presecati ih  nozem umocenim u toplo ulje.
   U tiganj stane jedan spric, moraju imati dovoljno mesta da se sami okrecu.
   Ulje ne treba da bude mnogo vrelo.

DSC05946

   Kada tulumbici porumene  uz pomoc resetkaste velike kasike ih vadditi i slagati u plice
   posude i ostaviti da se ohlade.(samo jedan red nikako jedne preko drugih)
   I tako redom dok ne potrosite svo testo, przeni tulumbici treba da se ohlade pre umakanja
   u sirup. Dok se tulumbici hlade skuvati sirup.

   SIRUP:

   U serpi staviti secer i vodu i staviti da se kuva. Kada je sirup skoro kuvan
   (malo redje nego za slatko) dodati vanilin secer i limun isecen na kolutove
   jos malo prokuvati.
   Sirup treba da bude mlak, kada pocnete umakanje tulumbica.
   Onda tulumbice stavljati u serpu sa sirupom i uz lagano okretanje natapati ih sirupom
   i  slagati ih nazad u posude gde su bile (samo po  jedan red).
   Tako nastaviti dok sve tulumbice ne natopite u sirup.
   Kada je pojedinacno natapanje gotovo, sa ostatkom sirupa prelijte tulumbice.

   NAPOMENA, Testo mora da bude dobro hladno pre umesavanja jaja
   a takodje mora se dobro umutiti posle svakog dodatog jaja.
   Przene tulumbice treba dobro ohlaiti pre umakanja u mlak sirup.
   Dobra temperatura sirupa je kada mozete da drzite prst u njemu a da vas ne gori.