CORBICA OD KOPRIVA
KOPRIVA je zdrava i ukusna, jednostavno se priprema.Mogu se pripremiti
mnogobrojna jela a ipak se premalo koristi u ishrani.
Zato predlazem ovu corbicu na moj nacin, jako ukusna i laka, bez zaprske.
Pa je preporucujem, za sve uzraste a pogotovo za malu decu.
POTREBNO:
600gr. ociscenih kopriva (samo listovi, uzimaju se obicno prva cetiri od vrha)
5-6 struka mladog crnog luka (sa zelenim delom)
6 sup. kas. maslinovog ulja
3 sup. kas. sitnog (kukuruznog) projnog brasna
2 jaja
3 kockice za supu od povrca (Bouillon légumes BIO)
3 sup. kas. kisele pavlake (Crème fraiche)
PRIPREMA:
Ociscene koprive dobro oprati i staviti da se ocede od vode.
U vecoj serpi 6 l. staviti vodu da provri.Kada provri dodati vrlo malo soli, staviti koprive.
Koprive kuvati pet minuta.U drugu posudu ( iste zapremine kao posuda u kojoj ste kuvali koprive)
staviti veci cednjak, pa sipati kuvane koprive, (tecnost se ne baca, potreban je za corbicu).
Cednjak u kome su koprive izvaditi i staviti u ciniji da biste sacuvali tecnost.
Dok se koprive prohlade, ocistiti i oprati mlad crni luk i sitno naseckati.
U sud (u kome ste kuvali koprive,predhodno opran), staviti maslinovo ulje
i naseckan mlad luk, pa na tihoj vatri dinstati oko pet minuta.
Za to vreme prohladjene koprive naseckati, pa dodati u luk.
Dinstati jos dva tri minuta, pa naliti vodom u kojoj su se kuvale koprive,
(ostaviti za oko dva decilitra za rastvaranje projnog brasna).
Dodati kockice od povrca, tako kuvati oko tri minuta. U ostavljenoj vodi od kopriva
razmutiti projno brasno, pa uz neprestano mesanje polako dodavati u corbicu i nastaviti kuvanje
ne vise od deset minuta, tada dodati kiselu pavlaku i promesati da se pavlaka rastvori.
Jaja dobro razmutiti pa ih viljuskom brzo mesajuci corbu polako ulivati.
Probajte pa po ukusu dosolite ako je potrebno.
Kuvajte ne vise od dva minuta, corbica je gotova.
Prijatno.