ZAPECEN SPANAC
Evo da vam prdlozim, jedan od nacina za pripremu spanaca, dobro je kao prilog
uz ribu ili piletinu, ali i kao kompletan obrok sa kiselim mlekom,ili jogurtom.
Ovo je spanac predhodno dinstan, pa preliven i zapecen u rerni.
Jelo je veoma ukusno a najvaznije zdravo a lako i brzo se priprema.
Mozda i osobe koje ne vole spanac, ovako pripremljen ce ga verovatno jesti.
Takodje je pogodan a i zdrav za malu decu.
POTREBNO JE:
1 kg. ociscenog spanaca
5 struka mladog crnog luka
1 veca sargarepa
50 gr. integralnog pirinca ili obicnog
1 cen belog luka
5 supene kasike maslinovog ulja
2 kocke za supu od povrca ili kasicica vegete
so
malo sveze mlevenog bibera
PRELIV:
3 jaja
1 dl. mleka
1 sup. kas. kisele pavlake ili (crème fraîche )
malo soli i bibera
Posuda za pecenje 20X30 ili oval od 35 cm.
PREMA:
Spanac ocistiti, oprati, pa ga preliti vrelom vodom samo da omeksa.
Ostaviti da se ocedi i naseckati ga.
Ako koristite kocke za supu rastvoriti ih u 2 dl. vrele vode, a ako koristite
vegetu isto je rastvoriti u vrelu vodu.
Dobro opran pirinac malo prokuvati i ocediti ga. Ociscenu sargarepu
narendajtena na najkrupnije.Beli luk sitno naseckati.
Ociscen mladi luk sitno naseckati (sa zelenim delom) pa na ulju staviti da se przi,
na tihoj vatri. Zatim dodati pripremljenu sargarepu, pirinac, i jos kratko proprziti.
U ovo dodati naseckan spanac, beli luk, i mleveni biber.
Izmesati pa naliti pripremljenim rastvorom od kockice ili vegete.
Na tioj vatri dinstati dok sva tecnost skoro ne ispari.Probati pa ako je potrebno
dosolite. Ovako pripremljeno prespite u posudu za pecenje.
U predhodno zagrejanoj rerni na 180°C staviti pripremljen spanac da se pece 10min.
Jaaja, mleko, kiselu pavlaku,malo soli i mleven biber, dobro razmutiti, pa preliti preko
spanaca i peci jos oko 15 min.
Sluziti toplo. Prijatno