DSC06400

   Evo da vam prdlozim, jedan od nacina za pripremu spanaca, dobro je kao prilog
   uz ribu ili piletinu, ali i kao kompletan obrok sa kiselim mlekom,ili jogurtom.
   Ovo je spanac  predhodno  dinstan, pa  preliven i zapecen u rerni.
   Jelo je veoma ukusno  a najvaznije zdravo a lako i brzo se  priprema.  
   Mozda i osobe koje ne vole spanac, ovako pripremljen  ce ga verovatno jesti.
   Takodje je pogodan  a i zdrav za malu decu.

   POTREBNO JE:
   1 kg. ociscenog spanaca
   5 struka mladog  crnog luka
   1 veca sargarepa
   50 gr. integralnog pirinca ili obicnog
   1 cen belog luka
   5 supene kasike maslinovog ulja
   2 kocke za supu od povrca ili kasicica vegete
   so
   malo sveze mlevenog bibera

   PRELIV:
   3 jaja
   1 dl. mleka
   1 sup. kas. kisele pavlake ili  (crème fraîche )
   malo soli i bibera

   Posuda za pecenje 20X30  ili oval od 35 cm.

   PREMA:
   Spanac ocistiti, oprati, pa ga preliti vrelom vodom samo da omeksa. 
   Ostaviti da se ocedi i naseckati ga. 
   Ako koristite kocke za supu rastvoriti ih u 2 dl. vrele vode, a ako koristite
   vegetu  isto je rastvoriti u vrelu vodu.
   Dobro opran pirinac malo prokuvati i ocediti ga. Ociscenu sargarepu
   narendajtena na najkrupnije.Beli luk sitno naseckati.
   Ociscen mladi luk sitno naseckati (sa zelenim delom) pa na ulju staviti da se przi,
   na tihoj vatri. 
Zatim dodati  pripremljenu sargarepu,  pirinac, i jos kratko proprziti.
   U ovo dodati naseckan spanac, beli luk, i mleveni biber.
   Izmesati  pa naliti pripremljenim rastvorom od kockice ili vegete.
   Na tioj vatri dinstati dok sva  tecnost skoro ne ispari.Probati pa ako je potrebno
   dosolite. Ovako pripremljeno prespite u posudu za pecenje.

DSC06501 

   U predhodno  zagrejanoj rerni na 180°C  staviti  pripremljen spanac da se pece 10min.
   Jaaja, mleko, kiselu pavlaku,malo soli i mleven biber, dobro razmutiti, pa preliti preko
   spanaca i peci jos oko 15 min.      
   Sluziti toplo. Prijatno