750 grammes
Tous nos blogs cuisine Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
KOD      DRAGANE      U      KUHINJI
Albums Photos
Derniers commentaires
16 août 2011

DZEM OD SLJIVA

   Evo jednog dzema, koji sam pripremila i zaista je dobar a nije komplikovan za pripremu.
   Mada je ovaj nacin pripreme poznat,  ali sam ipak stavila recept na moj blog.
   Zato sto ima mnogo mladih domacica kojima je svaki recept dobro dosao.
   Pridrzavajuci se recepta nemozete da pogresite.Mada kao pocetnicima  neka jela, kolaci
   ili zimnica nam deluju mnogo komplikovani za pripremu, a ustvari to su mnogo jednostavni
   recepti za pripremu.
   Ovaj dzem je zaista dobar za svaku upotrebu a pogotovo za mazanje na hleb,
   dodatak kolacima, premazivanje palacinki .....
   Sljive od kojih sam kuvala dzem su bile mnogo slatke pa sam dodala  350 gr. secera  na 1kg.
   sljiva, a vi sami procenite koliko cete dodati secer u odnosu na slast sljiva.

DSC06868

   SASTOJCI:
   1,5 kg. sljiva (ocisene 1 kg. )  Mirabelle
   350-450 gr. secer ( u zavisnosti koliko su sljive slatke i ukusa)
   1 limun  ( ne prskan )
   2 vanilin secera ili nekoliko kapi ekstrata vanile (po ukusu)

   PRIBOR:
   vaga
   noz
   cinije
   drvena varjaca 
   posuda za kuvanje dzema
   mikser stap
   tegle 

   PRIPREMA:
   Sljive oprati, pa ih razrediti na platnene kuhinjske salvete da se osuse od vode.
   Zatim uz pomoc noza preseci na polovine i izvaditi koscicu.
   Narendati koricu od trecine limuna i iscediti sok.
   U odgovarajucu ciniju  redjati red sljiva i posipati sokom od limuna,
   malo narendane korice limuna i secer, pa opet sljive i redom dok sve ne utrosite,
   odozgo treba da bude secer.
   Ciniju pokriti providnom folijom i ostaviti u frizideru do sutra.
   Treba da stoji od 12 do 24 h.
   Posle toga, pripremljene sljive presuti u posudu za kuvanje dzema i staviti da se kuva.
   Kuvati dvadeset minuta od pocetka vrenja.
   Tokom kuvanja skidati penu i redovno mesati. Vatra ne treba da bude mnogo  jaka,
   samo koliko da dobro krcka.Kada prodju  dvadeset minuta vrenja skloniti sa vatre.
   Ako ste odlucili da dodajete vanilu, to sada uradite.
   Sa mikserom stapom vrlo kratko (ne dugo) izmutite dzem da bi se razbili komadici sljiva.
   Vratite posudu na vatru malo jacu i uz stalno mesanje kuvajte jos deset minuta.
   Kada varjacom povucete po dnu serpe i ostaje put, dzem je gotov.
   Posudu sklonite sa vatre, pokrijte kuhinjskom salvetom, da se samo nekoliko minuta prohladi.
   U predhodno sterilizovane tegle, sipajte vreo dzem, tegle odmah zatvarajte
   i okrenite ih naopako(da stoje na poklopac).
   Tako okrenute treba da stoje 24h. 
   Kada su tako odstojale, poredjajte ih u ostavu do upotrebe.

Publicité
Commentaires
С
То не значи да не можете бар у коментарима да користите ћирилицу. То може на сваком компјутеру! А што онда сајт нема два издања: на ћирилици и латиници? Овако, увек се ћирилица одбацује и ускраћује, и чувамо је "у срцу", подруму, где год. Поносни и самосвојни људи не крију и не стиде се онога што воле ... А оно што воле чувају и негују тако што то показују.
D
Drago mi je da vam se recept svidja.Nadam se da dobro poznajete latinicu kao i cirilicu.Naravno da je cirilica lepa i slatka, kao i domaci dzemovi.Nazalost u sredini gde zivim se upotrebljava latinica, ali cirilica je u nasim srcima i nikada je necu zaboraviti.Pozdrav!
С
Хвала за рецепт. Штета што је на латиници. Ћирилица је исто тако лепа и слатка као и домаћи џемови спремљени на стари начин.
KOD DRAGANE U KUHINJI
Publicité
Newsletter
6 abonnés
Publicité