DZEM OD SLJIVA
Evo jednog dzema, koji sam pripremila i zaista je dobar a nije komplikovan za pripremu.
Mada je ovaj nacin pripreme poznat, ali sam ipak stavila recept na moj blog.
Zato sto ima mnogo mladih domacica kojima je svaki recept dobro dosao.
Pridrzavajuci se recepta nemozete da pogresite.Mada kao pocetnicima neka jela, kolaci
ili zimnica nam deluju mnogo komplikovani za pripremu, a ustvari to su mnogo jednostavni
recepti za pripremu.
Ovaj dzem je zaista dobar za svaku upotrebu a pogotovo za mazanje na hleb,
dodatak kolacima, premazivanje palacinki .....
Sljive od kojih sam kuvala dzem su bile mnogo slatke pa sam dodala 350 gr. secera na 1kg.
sljiva, a vi sami procenite koliko cete dodati secer u odnosu na slast sljiva.
SASTOJCI:
1,5 kg. sljiva (ocisene 1 kg. ) Mirabelle
350-450 gr. secer ( u zavisnosti koliko su sljive slatke i ukusa)
1 limun ( ne prskan )
2 vanilin secera ili nekoliko kapi ekstrata vanile (po ukusu)
PRIBOR:
vaga
noz
cinije
drvena varjaca
posuda za kuvanje dzema
mikser stap
tegle
PRIPREMA:
Sljive oprati, pa ih razrediti na platnene kuhinjske salvete da se osuse od vode.
Zatim uz pomoc noza preseci na polovine i izvaditi koscicu.
Narendati koricu od trecine limuna i iscediti sok.
U odgovarajucu ciniju redjati red sljiva i posipati sokom od limuna,
malo narendane korice limuna i secer, pa opet sljive i redom dok sve ne utrosite,
odozgo treba da bude secer.
Ciniju pokriti providnom folijom i ostaviti u frizideru do sutra.
Treba da stoji od 12 do 24 h.
Posle toga, pripremljene sljive presuti u posudu za kuvanje dzema i staviti da se kuva.
Kuvati dvadeset minuta od pocetka vrenja.
Tokom kuvanja skidati penu i redovno mesati. Vatra ne treba da bude mnogo jaka,
samo koliko da dobro krcka.Kada prodju dvadeset minuta vrenja skloniti sa vatre.
Ako ste odlucili da dodajete vanilu, to sada uradite.
Sa mikserom stapom vrlo kratko (ne dugo) izmutite dzem da bi se razbili komadici sljiva.
Vratite posudu na vatru malo jacu i uz stalno mesanje kuvajte jos deset minuta.
Kada varjacom povucete po dnu serpe i ostaje put, dzem je gotov.
Posudu sklonite sa vatre, pokrijte kuhinjskom salvetom, da se samo nekoliko minuta prohladi.
U predhodno sterilizovane tegle, sipajte vreo dzem, tegle odmah zatvarajte
i okrenite ih naopako(da stoje na poklopac).
Tako okrenute treba da stoje 24h.
Kada su tako odstojale, poredjajte ih u ostavu do upotrebe.