Ovaj recept pripremam po receptu ,,Poulet à la basquaise'' jedno od tradicijonalnih
   Francuskih jela, koji sam vrlo malo izmenila ne u sastojcima vec u merama. 
   Inace je vrlo ukusano, a nije komplikovano za pripremu. 

DSC07183

   POTREBNO (za 4-5 osoba)

   1 pile od oko 1,700gr.
   6 vecih paradajza
   4 vece crvene paprike
   4 vece zelene paprike
   2 vece glavice crnog luka
   2 cena belog luka
   1 parce putera oko 50gr.
   4 supene kasike suncokretovog ulja
   2 manja lista lolbera
   so, sveze mleveni biber 
   Serpa kokot (tucana serpa kako je neko zove)od 6l. 

   PRIPREMA:

   Paradajz oljustiti, tako sto cete ga prvo spustiti u vreloj vodi ili kako vec imate obicaj
   da ga ljustite. Raseci ga ocistiti od semenki i iseci na krupnije komade.
   Oljustiti luk i iseci na kolutove.
   Papriku takodje oprati, iseci na pola po duzini.Ocistiti je od semenki i od
   skramice.Zatim je skratiti na parcice oko pet santimetra pa to narezati
   na tanke stapice.Oljustiti i beli luk i sitno ga naseckati.
   Ocisctiti i oprati pile, posoliti ga i pobiberiti pa mu zavezali batake i krila.
   U kokot staviti puter i ulje da se zagreju.Staviti pile da se uzuti sa svih strana.
   Kada je pile dobilo boju sa svih strana izvaditi ga na tanjir i uviti ga u, aluminijumsku foliju
   da se ne bi hladilo. 

DSC07100

   Zatim u serpi kokot  (u kojoj je pripremano pile) staviti pripremljenu papriku i luk i uz mesanje
   prziti malo da pocne da dobiva boju.

DSC07102

   U  ovo dodati pripremljen paradajz, beli luk  dva lista lolbera.Posoliti i pobiberiti.
   Ovo prelijte jednom malom soljicom od kafe  tople vode, lagano promesajte pa spustiti 
    pile u ovo.

 DSC07104

   Poklopite serpu  i kuvajte oko 40-50 minuta na srednjoj temperaturisamo koliko da krcka.
   Ja ovo pripremam tako sto ga kuvam.U slucaju da sumnjate da moze da zagori, mozete 1-2 puta 
   u toku kuvanja (promesati) proveriti dali ne zagoreva.
   Pre isteka vremena zagrejati rernu na 190°.Posudu sa piletom otklopiti
   i staviti u rernu  15-20min. da ispari tecnost i da  pile jos dobije boju.
   Uz ovo mozete posluziti kuvan pirinac ili krompirici.

   U slucaju da spremate u rerni temperatura treba da bude 170°.Vreme pripreme je isto
   40-50min poklopljeno i jos 15-20 min.  na 190°  otklopljeno.

   Krompirice pripremam tako sto potrebnu kolicinu obarim u ljusci.
   Zatim ih oljustim i isecem na deblje kolutove. Poredjam ih u pleh samo jedan red.Posolim,
   malo pobiberim i prelijem uljem.Stavim u predhodno  zagrejanoj rerni na 200° i pecem
   5-10min. dok lepo ne pozute.
   Prijatno.