Ovo je recept  sa  Coolinarike by DajanaD  pod nazivom
   http://www.coolinarika.com/recept/mamina-grcka-baklava/
   Pripremala sam ga po njenom originalnom receptu i zaista je odlican.
   Vise volim da pripremam pogotovo kolace , kad imam tacne mere na gram.
   Zato  sam sve sastojke premerila i dodala preliv sa cokoladom.
   Kolac je zaista vrlo socan, aromatican,ukusan a i kalorican.
   Ali boze moj ponekada umereno nije problem.Pa ko voli neka pripremi, 
   nadam se da ce vam se svidjati.

DSC07216 

 

   POTREBNO JE: 

   3 jaja srednje velicine (ako su dosta krupna stavite 2)
   200 gr.  secera
   2 kesice (2x7,5gr.) vanilin secer
   180 gr. griz
   130 gr. brasna
   1 kesica (11 gr) praska za pecivo
   2,3 dl mleka
   2,3 dl. ulja
   200 gr. rendanih jabuka ( 2 jabuke)
   PLEH 30x25 cm.

   SIRUP :

   200 gr. secera
   4,5 dl. vode
   sok od pola limuna
   2 kesice vanilin secer

   PRELIV OD COKOLADE:

   100 gr, secer
   1,5 dl. vode
   50 gr. crne cokolade za kuvanje

   PRIPREMA:

   Pleh obloziti pek papirom i vrlo malo namazati uljem.
   Jabuke oljustiti i narendati.Ostaviti u cednjak da se malo ocede, dok  pripremate ostalo.
   Brasno prosejati sa praskom za pecivo pa dodati ostale suve sastojke, mlevene orahe i griz.
   Secer, jaja i vanilin secer dobro umutiti kao za patispanj. Kada su jaja umucena 
   smanjiti brzinu miksera i postepeno dodavati prvo mleko pa ulje.
   Kada je dobro izmesano dodati mesavinu suvih sastojaka, pa i ovo dobro umesati mikserom.
   I na kraju dodajte pripremljene jabuke.Sve lepo sjediniti i sipati u pleh.
   Peci u rerni zagrejanoj na 190 oko 35 min. ili vec po sopstvenom iskustvu.
 
   Desetak minuta pre zavrsetka pecenja kolaca staviti sirup da se kuva.
   Secer, vodu,  vanilu i limunov sok.
   Sirup treba da bude vrlo malo ukuvan ali ne previse, ostavite da se malo prohladi.
   Pecen kolac ostavite u plehu desetak min. da s malo prohladi.
   Nakon toga iseci ga po zelji i preliti pripremljenim sirupom.

   Zatim skuvati i preliv od cokolade ppa nakon desetak minuta preliti ravnomerno kolac.
   Prekriti ga aluminijomskom folijom i ostaviti do sutra.
   Sutradan ga pazljivo  vaditi (dosta je mekan) na tacnu za serviranje i njam, njam.
   

DSC07241

Prijatno.