DSC07327

   Svako ima neki svoj omiljeni recept za vanilice.A evo i mog recepta kojeg godinama pripremam.
   Verovatno ima mladih domacica koje jos nisu pripremale vanilice pa zato i stavljam ovaj recept.
   Nisu previse zahtevne za pripremu, samo vam treba malo vremena i sigurno cete uspeti.
   Bas su dobre tope se u ustima, a vrlo su lake da se pripreme. 

   POTREBNO JE:

   600 gr. mast
   12 supene kasike secer
   3 krupnija jaja (cela)
   3 zumanca
   1 limun sok
   1 sipka vanile ili 2 kesice vanilin secer
   1,5 kg. brasna 
   Casica ili modlica za secenje precnika  3 cm. ili po zelji

   ZA  MAZANJE I POSIPANJE (valjanje)

  150 gr.dzem ja sam koristila od sipka
  250 gr. secera u prahu
  2 kesice vanilin secer 

   PRIPREMA TESTA:

   Penasto umutiti mast (koji je predhodno bio na sobnoj temperaturi) i secer.
   Sipku vanile iseci na pola po duzini i izvaditi zrnca iz nje koja dodate u mast
   Kada pocne mucenje, posle minut-dva dodati sok od jednog limuna i mutiti
   dok se mast ne umuti.
   Kada  mast pobeli i bude penast tada je umucen.

DSC07279

   U mast dodati jedno po jedno jaje (uz neprestano mucenje) i zumanca pa sve jos mutiti
   da se masa dobro sjedini.

DSC07280

   Kada su mast i jaja dobro umuceni, (na mikser, robot, promeniti, staviti dodatak za mucenje testa).
   Postepeno dodavati predhodno prosejano brasno, uz neprestano mucenje.

DSC07287   
   Dodajte  malo vise od polovinu brasna i sve dobro sjediniti
   Zatim posuti brasno na radnoj povrsini i izruciti pripremljeno testo.
   Sada pocinje mesenje sa sto manje brasna. Ne mesi se kao obicno testo, vec se valja 
   i sakuplja u loptu.Testo ne sme da bude tvrdo, u zavisnosti od brasna, ali skoro uvek ostane visak
   brasna.

DSC07291

   Kada je mesenje gotovo, testo uvijte u providnu foliju i ostavite oko jedan sat da se odmori 
   (ne stavljati u frizider).

DSC07298

   Posle sat vremena, pobrasniti radnu povrsinu pa polovinu testa razviti na debljinu od pola cm.

   Seci kolacice i redjati u pleh  koji  ste oblozili pek papirom ako pleh nije od tefala.
   Peci u rerni zagrejanoj na 190° ne vise od desetak minuta treba da ostanu beli.
   I tako i sa preostalim testom dok sve ne ispecete. 

DSC07302

   Kada ste sve ispekli, mazati ih sa malo dzema (jednu namazati pa drugu na nju zalepiti)
   i valjati u prah secer pomesan sa vanilinim secerom.
   Vanilice slagati u posudi koju mozete da zatvorite,  kada su potpuno hladne.

   NAPOMENA:
   Vanilice mogu bez problema da stoje vise dana, ali moraju biti u dobro zatvorenoj posudi.
   Najbolje je u velikim teglama ili metalnim kutijama, gde izmedju mozete ubaciti i sipku vanile
   radi arome.Gotovo je sada imate kolace za nekoliko dana, njam, njam.....prijatno.