PAPRIKE PUNJENE KROMPIROM
Danas predlazem jedan stari recept punjenja paprika.
Jednostavan je za pripremu, jeftin a ukusan.
Ovo je jedn od starih nacina punjenja paprika, koji i danas cesto pripremam.
Mozda ce se i nekom od vas svideti pa ce ga i pripremiti, necete se pokajati.
A i da se malo podsetimo starih dobrih jela nasih baki i mama, koje su sa malo
namirnica pripremale jako ukusna jela.
Danas kada pripremamo ovako nesto od ovih starih jela, onda se rado i prisecamo
tih davnih vremena, pogotovo nasih dragih baka.
Tada nam je proslost pred ocima i prepricavomo dogadjaje iz davnih vremena.
SASTOJCI:
12 kom. paprike za punjenje (ili po potrebi, odlicne su i za sutra podgrejane)
1 veca ili 2 manje glavice crnog luka
2 sargarepe
1/4 veze persuna
1,5 kg. krompira (malo vise ili manje u zavisnosti kolike su paprike)
2-3 veca paradajza
ulje
1/2 kaf. kas. aleve paprike
vegeta ili kocke za supu od poverca (po ukusu)
malo sveze mlevenog bibera
malo soli
+ 1-2 paradajza za zatvaranje paprika
PRIPREMA:
Paprike oprati i izvaditi peteljke, seme i dobro ocistiti unutrasnji deo paprike
od skramice.Crni luk sitno naseckati pa ga na tihoj vatri dinstati, posle neki minut
dodati narendanu sargarepu.2- 3 paradajza samo spustiti u vrelu vodu da bih ste ih oljustili.
Rasecite ih izvaditi seme i sitno naseckati.Zatim paradajz uz pomoc mikser stapa malo usitniti
ne previse, pa ga dodati u luk i jos dinstati na tihoj vatri.Za to vreme oljusten krompir narendati
na krupno rende (preporucujem da se rucno renda krompir).Pa ga dodati u masu koju dinstate.
U to dodati naseckan persun, vegetu ili kockice supe, koje su rastvorene u nekoliko kasika vode,
i mleveni biber. U posebnu serpicu ugrejati malo ulj i napraviti zaprsku,
pa sa ovim preliti pripremljen krompir.Sve dobro izmesati i puniti paprike.
Napunjene paprike zatvarati kolutovima paradajza. Poredjati u posudu za pecenje.
Okolo paprika moze se staviti krompir isecen na kockice a odozgo stavite nekoliko paradajza seri.
U posudi u kojoj je dinstali fil za paprike sipati oko 2,5 dl. vode zagrejati i preliti paprike.
Zatim u zagrejanoj rerni na 180° peci paprike oko 40min.
Posle toga smanjiti na 160° i peci jos oko 1h. ali to sami odredite.
Nakon pola sata pecenja, posudu pokriti aluminijomskom folijom da ne bi paprika pocrnela.
Ovako pripremljena punjena paprika za gurmane moze biti i prilog uz odgovarajuce jelo.
Prijatno .