PITA (TARTE) SA SLJIVAMA
Danas predlazem jednu pitu (tarte) od sezonskog voca sljiva.Pita je ukusna,
lako se priprema i sto se tice sastojaka nije zahtevna.Ko voli poslastice sa vocem
nece pogresiti ako je pripremi.
SASTOJCI:
1 pakovanje lisnatog testa (prcnika 30 cm.)
500 gr. ociscenih sljiva, (ranka, pozegaca, cacanka...)
5 sup.kas. griza
3 sup. kas. secera
ZA PRELIV:
4 jaja
5 sup. kas. secera
u dva prsta soli
1 kesicu vanilin secer ili nekoliko kapi ekstrata vanile
30 cl. ( 20% m.g.) kisele pavlake (crème fraîche)
2 sup. kas. brasna
1/2 kesice praska za pecivo
4 sup. kas. badem u prahu
Malo prah secera za posipanje
PRIPREMA:
Sljive raseci na pola po duzini i izvaditi koscice.Tepsiju za pitu (tarte) namazati sa malo putera,
pa staviti lisnato testo tako sto ce i stranice biti oblozene testom.
Na vise mesta testo izbosti viljuskom.
Po testu posuti tri kasike griza.Poredjati sljive tako sto cete poceti okolo u krug
pa posle drugi red dok kompletno ne pokrijete povrsinu.
Zatim posuti preostale dve kasike griz i tri kasike secera.Pa ostaviti oko 1h. u frizideru
pokriveno providnom folijom.
Koji minut pre isteka vremena stajanja pite ukljucite rernu na 190°
(ili na temperaturi na kojoj obicno pecete pite) da se rerna zagreje.
Dve kasike brasna pola kesice praska za pecivo i 4 kas. badema u prahu
zajedno prosejte.
Kada je proslo sat vremena umutite mikserom: jaja, secer, vanilin secer ili ekstrat vanile
i u dva prsta soli , ali manje umutiti nego za patispanj.
Kada je gotovo dodajte kiselu pavlaku i na najmanju brzinu dobro razmutiti da se masa sjedini.
I u ovo dodati postepeno uz lagano mucenje pripremljeno brasno, sve dobro sjediniti.
Sada pripremljenu pitu preliti umucenom masom i staviti da se pece oko 40-50min.
Kada je pita pecena pospite prah secerom i
ostavite je da se ohladi,
pa tek onda je mozete poruckati.
Prijatno