Danas predlazem jednu pitu (tarte) od sezonskog voca sljiva.Pita je ukusna,  
   lako se priprema i sto se tice sastojaka nije zahtevna.Ko voli poslastice sa vocem 
   nece pogresiti ako je pripremi.

DSC06905 
 

    SASTOJCI:

   1 pakovanje lisnatog testa (prcnika 30 cm.)
   500 gr. ociscenih sljiva, (ranka, pozegaca, cacanka...)
   5 sup.kas. griza
   3 sup. kas. secera

   ZA PRELIV:
   4 jaja
   5 sup. kas.  secera
   u dva prsta soli
   1 kesicu vanilin secer ili nekoliko kapi ekstrata vanile
   30 cl.  ( 20% m.g.)  kisele pavlake  (crème fraîche)
   
2 sup. kas. brasna 
   1/2 kesice praska za pecivo
   4 sup. kas.  badem u prahu
   Malo prah secera za posipanje 

   PRIPREMA:
   
Sljive raseci na pola po duzini i izvaditi koscice.Tepsiju za pitu (tarte) namazati sa malo putera,
   pa staviti lisnato testo tako sto ce i stranice biti oblozene testom.
   Na vise mesta testo izbosti viljuskom.
   Po testu posuti  tri kasike griza.Poredjati sljive tako sto cete poceti  okolo u krug
   pa posle drugi red dok kompletno ne pokrijete povrsinu.

DSC06873

   Zatim posuti preostale dve kasike griz i tri kasike secera.Pa ostaviti oko 1h. u frizideru
   pokriveno providnom folijom.

DSC06876

   Koji minut pre isteka vremena stajanja pite ukljucite rernu na 190°
   (ili na temperaturi na kojoj obicno pecete pite) da se rerna zagreje.
   Dve kasike brasna pola kesice praska za pecivo i 4 kas. badema u prahu
   zajedno prosejte.
   Kada je proslo sat vremena umutite  mikserom: jaja, secer, vanilin secer ili ekstrat vanile
   i u dva prsta soli , ali  manje umutiti nego za patispanj.
   Kada je gotovo dodajte kiselu pavlaku i na najmanju brzinu dobro razmutiti da se masa sjedini.
   I u ovo dodati postepeno uz lagano mucenje pripremljeno brasno, sve dobro sjediniti.
    Sada pripremljenu pitu  preliti umucenom masom i staviti da se pece oko 40-50min.

DSC06879

DSC06886

 

 

 

 

 

 

 

 


   Kada je pita pecena pospite prah secerom  i
   ostavite je da se ohladi,
   pa tek onda je mozete  poruckati.
   Prijatno