MAMINE MANDARINE
Ovaj kolac pravim po receptu moje drage mame Milanke, a obozavan je od svih ukucana.
SASTOJCI ZA TESTO:
500 gr mast
1 celo jaje
2 zumanca
5 dcl mleka
1 kocku svezeg kvasca (43 gr)
3 supene kasike secera
brasna po potrebi
FIL:
400 gr secera
3 dcl mleka
2 jabuke
350 gr mleveni orasi
ZA POSIPANJE:
2 kesice vanilin secer
200 gr secer u prahu
TESTO PRIPREMA :
U toplo mleko razmutiti 3 kasike secera i kvasac.
Za to vreme mikserom dobro umutiti mast .
U mast dodati jedno celo jaje i 2 zumanceta.
Jos mutiti da se masa sjedini.Postepeno dodavati pripremljeno mleko,
i mikserom mutiti, da se dobro sjedini.
Zatim postepeno dodavati prosejano brasno, napraviti meko testo
ali da moze dobro da se radi.
Testo pokriti salvetom samo dok pripremite fil.
FIL:
Na tihoj vatri rastopiti secer pa sipati mleko.
Ostaviti da provri (paziti da ne pokipi) u ovo se dodaju
rendane jabuke, malo se prokuva, da pocne da se zgusnjava ali ne mnogo.
Skloniti sa vatre pa umesati mlevene orahe.
U ovaj fil po zelji mozete orahe pola samleti a pola sitno
iseckati, takodje umesto jabuka moze se staviti suvo grozdje,
ili jednu jabuku i oko 100 gr. suvog grozdja.
Pripremite pleh za pecenje, dobro namazan, ili
oblozen pek-papirom i malo namazan papir.
IZRADA:
Testo malo premesiti sa sto manje brasna.
Razviti koru debljine 5 mm. Koru seci casom precnika 8 cm.
U svaki krug staviti jednu kafenu kasicicu fila, pa ih skupiti ,
tako da fil bude unutra, krajeve dobro stisnuti da se ne otvore.
Redjati u pleh (skupljen deo gore) i ostaviti da testo pocne da narasta.
Odmah mozete pripremiti i ostalu kolicinu.
Peci u dobro zagrejanu rernu, (prvih 5min.na 190° pa smanjiti na 180°
treba da ostanu svetlije).
Pomesati prah secer sa vanilom.
Kada su kolaci peceni odmah ih valjajte u prah secer i slagati u vecu posudu.
Kada ste sve zavrsili i kada su kolaci hladni, dobro ih pokrijte folijom,
da se ne bi susili i cuvajte ih u frizideru, ili na dobro hladnom mestu,
ali pre sluzenja drzati 1h na sobnoj temperaturi.
Najbolje je praviti ih jedan dan pre.
Mogu trajati desetak dana.