POSNA ZERBO PITA
SASTOJCI ZA KORICE:
2,5 dcl: tople vode
2,5 dcl. ulja
1 kesica kvasca
1 kesica praska za pecivo
brasna po potrebi
ZA PREMAZ:
250gr. sitnog secera
250gr. mlevenih oraha
600gr dzema od kajsija
ZA POVRSINU PITE:
100gr dzema od kajsija
100gr mlevenih oraha
Pleh velicine 25X30cm.
Pek-papir malo veci od pleha
PRIPREMA:
Najbolje praviti pitu jedan dan pre sluzenja.
U 2,5 dcl tople vode razmutiti kvasac i ostaviti nekoliko minuta da kvasac nabubri.
Dodati prasak za pecivo, 2,5 dcl. ulja promesati pa polako dodavati
prosejano brasno da se zamesi mekano testo.
Testo dobro izraditi, pa podeliti na 5 delova.
Da bi mi bile korice bile iste debljine ja izmerim celokupno testo,
pa onda podelim na 5 delova, koji svaki posebno merim da dobijem iste delove.
Za premaz korica izmesati mlevene orahe i secer.
Pleh obloziti pek-papirom koji treba da prelazi ivice pleha.
Malo namazati papir uljem.
Razvijati prvu koricu velicine pleha, staviti u pleh i voditi racuna da
korica bude do svih ivica pleha.
Sada koricu premazati 1/4 dzema i posuti 1/4 mesavine secera i oraha.
Pa odozgo razviti drugu koricu i isto premazati i posuti kao prvu.
Tako do pete korice koja ostaje bez premaza.
Pitu pokriti salvetom i ostaviti 30min. na toplom da odstoji.
Rernu predhodno zagrejati na 200°.
Staviti pitu, posle 10min.pecenja smanjiti temperaturu
na 180° i peci jos oko 20min.
Ali odredite sami vreme u zavisnosti kako vam rerna pece.
Kada je pita pecena prevrnite je na platou.
I odmah jos toplu je premazite dzemom i pospite orasima.
Kada je dobro hladna uviti folijom i ostaviti do sutra
na hladnom ali ne u frizideru.
Seci na stanglice . Prijatno.