PITA OD RABARBARE (Tarte à la rhubarbe)
Recept za ovaj tart dolazi sa bloga ,,le chou bruxel''
http://choubru.blogspot.com/2008/07/tartelettes-la-rhubarbe.html
U Francuskoj je Rhubarbe, a u Srbiju mislim da je Rabarbara
http://bs.wikipedia.org/wiki/Rabarbara
POTREBNO JE ZA TESTO:
250 gr.brasna
125 gr. putera
2 zumanca od jaja
2 supene kasike secera
3 supene kasike ledene vode
1/2 kafene kasicice soli
ZA GARNITURU:
6 pruta sveze Rabarbare
50 gr. secera
ZA PRELIV:
20 cl. kisele pavlake (crème fraiche)
1 jaje
2 zumanceta
100 gr. secera
15 gr. (2 kesice) vanilin sece
Tepsija za tart precnika 26 cm.
PRIPREMA TESTA:
U jednoj ciniji pomesajte: brasno, secer i so.
Dodajte puter koji je predhodno omeksao na sobnoj
temperaturi, mesajte vrhovima prstiju da biste dobili peskaivo testo.
U posebnoj ciniji razmutite zumanca sa ledenom vodom, pa dodajte u
predhodno pripremljeno testu, rukama brzo izmesajte da se masa sjedini
zatim oblikujte testo u loptu, uvijte providnom folijom i ostavite u
frizider najmanje sat vremena a moze i vise.
PRIPREMA GARNITURE:
Rabarbe dobro oprati i skidati sto manje konca, (koriste se samo drske listova).
Iseci na sitne komadice od 1-2 cm. duzine.Sve staviti u jednu ciniju, dodati 50 gr.
secera, lagano izmesati i ostaviti da rabarbe otpuste svoj sok.
PRIPREMA PRELIVA:
Umutiti kiselu pavlaku(crème fraiche), jaje, zumanca, 100gr. secera i vanilinim secerom.
REALIZACIJA TARTA:
Kada je testo odstojalo, razviti ga direktno bez premesivanja, malo vece od tepsije.
Stviti u tepsiju (predhodno podmazanu puterom) tako da skroz pokriva i stranice tepsije.
Zatim po testu ravnomerno rasporediti ocedjene parcice Rabarbe.
Ovo sve polako (da se poredjani parcici Rabarbe ne pomere) preliti pripremljenim prelivom.
Tart peci u predhodno zagrejanoj rerni na 180° oko 40 min.Krem treba da bude cvrst
i da malo pozuti.Kada je peceno ostaviti u tepsiju da se ohladi, pa prebaciti na tanjir za torte.
Ovaj tart servirati jedno parce uz kuglu sladoleda od vanile za one koji vole sladoled.
Prijatno.